Veresegyházi Gyermekmúzeum Ötletpályázat

látvány0

Seres Eszterrel közösen készített tervünk a Veresegyházi Gyermekmúzeum Ötletpályázatára

Helyszín- Település

helyszínrajz

A terület rendezése során Veresegyház városi környezetének textúrája fogott meg bennünket, amely a telekhatárokból, szántóföldekből, beépítési vonalakból adódott. Ebből kiinduló szabályrendszert vetítettünk rá a tervezendő területre. A funkciók az általunk létrehozott rendszerbe illeszkednek, ügyelve azok egymással, valamint a környezettel való kapcsolatára. A tervezendő múzeumon túl, a látogatók számára szolgál kétféle szállásépület, egy erdei iskola és családi apartman szállások. A területen sportpályák, gördeszka pálya, kresz pálya, játszóterek, labirintus, homokozó ad lehetőséget a szabadtéri játéknak. A múzeum elhelyezkedése központi helyen, tengelyek találkozásánál kapott helyet.

Múzeum

látvány1

A múzeum tér legyen izgalmas, a tér legyen maga a játék, amely berendezések nélkül is játékra késztessen. A megérkezés egy olyan fogadótérbe történik, amely kapcsolatot teremt a múzeum foglalkoztató, valamint kiszolgáló két nagy egysége között. Az előbbi része a kiállítótér, amely tetszőlegesen tagolható, tágas, szellős, izgalmas belső téri látvánnyal rendelkező tér. Ebből járhatóak be a különböző műhelyek. További pedagógiai foglalkoztatók, és terápiás szoba nyújtanak lehetőséget az információszerzésre, tanulásra, játékra, akár kisebb rendezvényekre. Ezek mozgatható falaikkal egybenyithatóak, de együttműködnek a kiállító térrel is, annak kiszolgáló helyiségei. A kávézó valamint a múzeumshop az előtérben úszva kap helyet. A kávézó megélésére a kiállító térrel egybefolyó lépcső nyújt lehetőséget. A lépcső nemcsak kávézásra, beszélgetésre kínál helyet, hanem egy a födémről leengedhető vetítő segítségével felkészít a kiállításra is, esetleges előadásokra is alkalmas. Mozgatható paravánok segítségével a lépcső válhat a kávézó terévé az előcsarnokban, vagy ettől elzárva kiállító térré is egyaránt.

alaprajz_fsz

alaprajz_em

Az épület karakterét leginkább meghatározó funkció a játszóház, mely a földszinten „játszó szobaként” működik, míg az emeleten egy galériaszerű útvonal segítségével vezeti be a gyerekeket a kiállító tér fenti világába. Létrejön egy olyan „fenti világ” amelynek izgalmassága, dinamikussága mozgásra késztet. A „fenti” izgalmasságot fokozza az oszlopok szerteágazó játékossága, valamint a födém hullámzása. A födém törése azon túl, hogy hullámzásával izgalmas és játékos, tartószerkezeti szempontból is optimális, a nagy fesztávot áthidaló rácsostartók elrejtésére. Ezzel szemben a földszinti kiállítóteret rendezettség, egyszerűség, átláthatóság jellemzi.

látvány2

látvány3

látvány4

látvány5

keresztmetszet

hosszmetszet

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
, , , , , , , , ,